Enfleurage
To metoda, która używana jest do roślin nie znoszących wysokich temperatur i tracących swoje właściwości w kontakcie z wodą (jak jaśmin nardo i violeta), wtedy używamy metody która nazywana jest Enfleurage.
Starożytni alchemiści używali to tego celu kociołek z tłuszczem zwierzęcym (50% ze świni, 50% z woła) jako sposób na wydobycie substancji lotnych, które osadzały się w tłuszczu przy bardzo niskich temperaturach.
Aktualnie metoda ta została zastąpiona poprzez gaz zmieniający się w płyn przy bardzo niskich temperaturach, cały proces przypomina destylację, a gaz używany to gas hexano.
Jaśmin nie wytrzymuje siły ciepłego tłuszczu, dlatego używano gazy bawełnianej zamoczonej w tłuszczu umieszczonej w ramce, na którą nakładano płatki jaśminu, następnie poddawano maceracji w alkoholu nazywanej „pierwszą infuzją” (“infusión de primera”). Następny proces to destylacja alkoholowa, w ten sposób uzyskiwano bardzo małe ilości olejków esencjonalnych.

Brak komentarzy:
Prześlij komentarz