Pieprz (piper nigrum-Piperaces)
Polaryzacja Yang
Tropikalne pnącze o drewnianym pniu głównym, ziarna pieprzu białego, czy czarnego pochodzą z Azji lub Indii, dziko rosnące krzaki potrafią osiągnąć do 6 metrów wysokości, uprawiane rosną do 3-4 metrów, zarówno pień, jak i rozgałęzienia są zgrubiałe w węzłach. Liście ogonkowe, jajowate z sercowatą podstawą, ostro zakończone kwitną w formie kłosowatej, kwiaty są drobne, białe, o dwóch pręcikach, owoc pestkowiec jest wielkości grochu, początkowo jest zielony, później czerwonawy lub żółtoczerwony w końcu czarny, pnącze żyje do 40 lat.
Pieprz biały i czarny przez wieki był używany w kulinariach i medycynie, zapiski można znaleźć w starochińskich drukach z wieku IV i X. Dzięki Piłatowi wiemy, że był on droższy od złota i przez wiele lat tak było, to właśnie przez pieprz uruchomione zostały wielkie wyprawy, jednak w pewnym momencie handel nim był całkowicie zdominowany przez Arabów, następnie przez Portugalczyków, Anglików i Holendrów.
Mówi się, że nasienia pieprzu pierwszy raz poddane były destylacji w wieku XV w 1488 roku.
Olejek pozyskuje się za pomocą destylacji parowej, czego efektem jest olejek eteryczny w kolorze żółtym wpadającym w zielony, olejek ma zapach łagodnego aromatycznego pieprzu z końcową nutą ostrości, ciekawostką jest fakt, że olejek ten nie rozpuszcza się w alkoholu. Podstawowy skład; terpeny, pinen, piperino i trochę limoneno.
Właściwości kosmetyczne:
Stymulujące odnowę komórkową, odchudzające
Właściwości duchowe i psychiczne
Stymulujący umysłowo i fizycznie, działa na koncentrację, odblokowuje czakramy serca i słoneczny, doskonały dla osób, którym wydaje się się, że śnią w czasie realnym
Przeciwwskazanie; nigdy nie używaj do kąpieli.
Alqvimia 100% aromaterapia świadomego człowieka zobacz więcej olejków eterycznych

Brak komentarzy:
Prześlij komentarz